tisdag, april 14, 2009

Struktur för Lydnadens grammatik



Här nedan har jag inga exempel de finns i Listan med lydnadsord.

I lydnadens grammatik ryms enstaka lydnadsord och lydnadsbegrepp som består av flera ord såväl som hela lydnadsmeningar under de olika kategorierna. Lydnadsord ska därför tolkas som både enskilda ord och ord i kombination och dess sammanhang. I början kommer jag att koncentrera mig på enskilda ord. 

De tre viktigaste kategorierna för att avslöja lydnadsord är Statiskt logiskt perspektiv, Dold pluralis majestatis och Den estetiska förvirringen.

Dessa tre former av lydnadsord kallar jag för direkta eftersom lydnadsbudskapet så att säga är inbyggt i själva ordet.

Dessa tre kategorier är alla var för sig indelade i Ord som kräver lydnad: Krävande ord och Ord som vädjar till lydnad: Vädjande ord.

I de olika kategorierna har dessa underavdelningar något olika betydelser men jag vill göra det lätt att komma ihåg uppbyggnaden; varför det är en likalydande beskrivning.

Dold pluralis majestatis bygger på ett dolt ”vi” medan Statiskt logiskt perspektiv hänvisar till att vi enbart ska / kan förstå statisk logik medan de ord som hänvisar till att allt annat än statisk logik blir obegripligt.

Lydnadsord inom Den estetiska förvirringen bygger på ett statisk logiskt perspektiv men avser till exempelvis visuella intryck och värderingar.

Kategorin Den estetiska förvirringen skulle kanske passa bättre under Statiskt logiskt perspektiv än som en självständig kategori. Men en sådan lösning skulle innebära att det blir struligt att tala om de ord som är ”rätt” och ”fel” inom en sådan underordnad kategori. Den praktiska lösningen är därför att Den estetiska förvirringen är en fristående kategori.

Den andra övergripande kategorin heter Indirekta lydnadsord. Dessa indirekta former är ord som egentligen inte är lydnadsord men blir det på grund av sitt sammanhang. Här har jag för tillfället inga underavdelningar.

Jag tror inte att lydnadens grammatik täcker alla ord, begrepp och meningar utan är just till för att avslöja ett annars dolt lydnadsbudskap.

Om man envisas med att vilja få in lydnadens grammatik i något särskilt ämnesområde är nog Semiotik det bästa valet.


Sammanfattning

Strukturen för lydnadens grammatik

Direkta lydnadsord

- Ord som kräver lydnad - Genom att hänvisa till att vi enbart ska förstå statisk logik
- Ord som vädjar till lydnad - Genom att hänvisa till att allt annat än statisk logik är obegripligt.

- Ord som kräver lydnad
- Ord som vädjar till lydnad

- Ord som kräver lydnad - Genom att visa vad som är rätt eller begripligt att lyda
- Ord som vädjar till lydnad - Genom att visa vad som är fel eller obegripligt att lyda

Indirekta lydnadsord

---


0 kommentarer: