tisdag, april 14, 2009

Statiskt logiskt perspektiv


En av tre huvudkategorier i Lydnadens grammatik under Direkta lydnadsord

Om du tycker att Statiskt logiskt perspektiv verkar krångligt börja med Dolt pluralis majestatis

För att du helt och fullt ska förstå Statiskt logiskt perspektiv måste du greppa att det vi idag kallar för förnuft eller vår förmåga att tänka har begränsats till att enbart betyda logik.

Logik innebär i sin tur att undvika motsättningar. Det innebär att när vi möter något som idag kallas en konflikt blir vi hänvisade till att lyda eller följa.

När vi inser att vår tankade förmåga eller vårt förnuft inbegriper att vi kan föra dialoger som kan skapa nya alternativ - då är vi inte längre bundna till att lyda.

Att vi idag tror att vi måste vara begränsade till logik eller att lyda beror på att det i grunden är en dogm som kyrkan och universiteten (som kyrkan hade makten över) införde på medeltiden.

Därefter har denna lydnadsdogm levt vidare och skyddas i dag av staten. Idag är det så att den svenska staten kräver att skolan och universiteten följer lydnadsdogmen.

För att förstå det övergripande sambandet läs om Statens logiska ideal.

När du ser förvirring där förstånd och tänkande betyder logik. Då kan även se att det perspektiv eller tankemönster som vanligtvis anses som normalt, objektivt eller neutralt i själva verket är ett mycket begränsat synsätt som i praktiken innebär att ”vi” blir tvingade att lyda det enda ”vettiga” alternativet.

Det innebär att lydnadsord refererar till grunden för lydnadskulturen där tänkande enbart kan vara logik som i sin tur bara kan betyda att lyda.

Jag har här använt några lydnadsord som vi vanligen måste uppfatta som att lyda eftersom de  grundas på det statiska logiska perspektivet: tänka, normal, objektiv, neutral och vettig. 

Hitintills har jag skrivit ord som kräver att vi ska följa det enda möjliga. Den andra sidan av samma sak är alla de ord som pekar ut det vi inte kan eller ska förstå: det vi INTE ska lyda. Exempel på sådana ord är kreativitet, skapa och uppfinna. Det är alla ord och betydelser som i en kultur grundad på statisk logik måste vara obegripliga.

Dessa senare ord och betydelser blir möjliga att förstå när vi godkänner dialog som en del av vårt tänkande. Summa summarum vi kan först ta oss själva på allvar när vi inte utestänger våra möjligheter att tänka fullt ut.


Sammanfattning

Statiskt logiskt perspektiv indelas i:

- Ord som kräver lydnad - Genom att hänvisa till att vi enbart ska förstå statisk logik

- Ord som vädjar till lydnad – Genom att hänvisa till att allt annat än statisk logik är obegripligt.


0 kommentarer: