tisdag, april 14, 2009

Särskiljande av Dold pluralis majestatis och Statiskt logiskt perspektiv

En hel del ord kan se ut att tillhöra både Dold pluralis majestatis och Statiskt logiskt perspektiv.

Statiskt logiskt perspektiv utgår ifrån att människan måste vara begränsat till att enbart erkänna logiska sammanhang som tänkbara.

Medan dold pluralis majestatis utgår ifrån ett dolt ”vi” som skapar en allomfattande illusion.

Därför är alla ord som på något sätt har att göra med tänkande eller det som har att göra med ”icke tänkande” ett statiskt logiskt perspektiv. Medan jag för tillfället menar att det går att spåra ett dolt vi i hos de flesta andra lydnadsord.

Det innebär att jag menar att ett särskiljande helst börjar med att undersöka om ordet har ett direkt samband med tänkande eller icke tänkande. 

Att denna fråga ska ställas först beror på att jag menar att traditionen att begränsa vår förmåga att tänka är grunden till att förstå både lydnadskulturen och lydnadsord.

Ett ord som till exempelvis ”regler” har i och för sig med tänkande att göra men det finns inte en direkt koppling till logik och vad som inte är logik. Däremot i en mening som säger: det är viktigt att följa regler finns det ett dolt ”vi menar att du ska följa regler”.

Medan meningen (eftersom hela många ord kan vara ett lydnadsord i lydnadens grammatik): ”vårt förstånd säger oss att vi ska följa regler” går under ett Statiskt logiskt perspektiv eftersom förstånd hänvisar till tänkande.

0 kommentarer: