tisdag, april 14, 2009

Glappet ökar mellan medborgare och stat - För lydnadskulturen är dold


Upptäck HUR Lydnadsmedia hindrar

Kolla och lyssna på Max Peezay & Hop Louie - Boven i dramat Och lyssna på Fuck You Svenneland av Mangemyt. 

Textraden i "Boven i dramat": ”Jag tänker vara en samhällsfara så länge mitt folk är en handelsvara” - säger en hel del och ”Fuck You Svenneland” med Mangemyt säger mig samma sak.

Max Peezay & Hop Louie - Boven i dramat


Det blir allt mer tydligt att grunderna för hur vi lever inte längre funkar. Det är inte bara klimatförändringar och ekonomisk härdsmälta som poängterar att något är käpprätt åt helvete.

Det som inte stämmer finns i detaljer såväl som i det stora.

Ett utmärkt exempel är att många idag är engagerade i debatten om fildelning som till och med skapat ett politiskt parti: Piratpartiet. 

De som tidigare hade monopol på att distribuera film och musik har inte hängt med och vill därför vill förbjuda de nya tekniska möjligheterna med fildelning.

Det riktigt töntiga är att staten med den politiska eliten står på förbudsivrarnas sida och sätter käppar i hjulet för en snabb konstruktiv utveckling.

Visst, problemet kan beskrivas på många sätt - detta är bara ett.

Men det väsentliga är inte fildelning utan glappet mellan ett tidigare samhälle och ett blivande. Få diskuterar detta glapp idag. Det är just därför som Lägga locket på finns. Min tanke är att göra glappet tydligt för att på så sätt möjliggöra nästa steg.

Den fetaste anledningen till att det är som det är beror på att skola, journalister, tidningar och media i allmänhet förstärker och skyddar de tidigare idealen och på så sätt förhindrar en demokratisk utveckling.

På så sätt stoppas möjliga utvecklingsvägar och ett ständigt ökande glapp skapas mellan våra möjligheter, behov, förutsättningar och den officiella synen på hur saker och ting - måste - vara.

Det tragikomiska idag är att ett tidigare makt- eller lydnadsperspektiv inte heller är någons. Det finns knappast någon i dag vare sig i Sverige eller i väst som har något att tjäna på att trycka ner. Det är ju till och med så att vi idag saknar initiativ och nya kunskaper. Men de ålderdomliga traditionerna lever vidare och sätter stopp därför att de inte avslöjas.

Det extra vidriga är att glappet utnyttjas av dem som på olika sätt är fast i den tidigare lydnadskulturen och som lösning kräver MER lydnad, MER rasism och MER diskriminering.

Det kan säkert vara så att även de som har formell makt är kvar i värderingar och traditioner som de skulle vilja bli av med om de hade känt till hur det ligger till.

Tänk bara på begrepp som konflikträdsla och Jante. Det är mycket som i grund och botten handlar om vår självklara lydnad och rädsla för att inte ”vara till lags”. Det är traditioner som ingen idag har någon nytta av. 

Vi måste därför göra upp med grunderna för lydnadskulturen som fortfarande verkar som ett dolt ideal i samhället.

Många tror att hindret finns i könsrollstänkande eller i rasism. I själva verket är alla former av diskriminering en konsekvens av lydnadskulturen; där enbart det etablerade synsättet talar om vad som är rätt.

Samtidigt är det ju så att det pågår en utveckling som kraftfullt visar på alternativ och som medverkar till att lydnadskulturen håller på att övergå till en dialog- eller förståelsekultur.

En viktig del i denna utveckling är bloggar och andra former av sociala medier som  i lydnadsmedia bara brukar beskrivas som ”teknisk utveckling”. I själva verket är det frågan fördjupning av demokratiska ideal. Men eftersom lydnadsmedia försvarar lydnadskulturen blir det bara frågan om ”teknik”.

Om vi går på denna beskrivning kommer vi inte särskilt långt - dessutom blir det svårare att skapa ännu smartare tekniska verktyg.

När du tydligt kan se den kvardröjande lydnadskulturen blir det möjligt att i inte bara protestera här och där eller mot ytliga saker – du kan gå på djupet och se annars dolda samband.

Du kommer att upptäcka att vi bokstavligen är i glappet mellan hur det har varit i århundraden och till vår framtid.

Vi har benen i framtiden medan lydnadsmedia som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tvingar oss att ha kvar huvudet i gårdagen.

Visst är det så att även lydnadsmedia är del av omvandlingen och rapporterar om hur den ”perfekta” lydnaden luckras upp. Till exempelvis hade Dagens Nyheter på första sidan av sin sajt dessa två nyheter den 13 april 2009.

- Hon fick rätt mot kommunen, 18-åriga eleven Emelie Holmgren. Överklagade beslutet att sälja Tibble gymnasium till ett privat företag - och vann.
http://www.dn.se/sthlm/hon-fick-ratt-mot-kommunen-1.842990

- Arbetslös bloggare kräver besked om indragen a-kassa
Bloggade utan ersättning. "De har nog missuppfattat vad jag gör.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/arbetslos-bloggare-kraver-besked-om-a-kassa-1.842969

Ett ständigt återkommande exempel på att lydnadskulturen håller på att förlora är bruket av digitalkameror. Nu senast när den brittiska polisens version kan motbevisas. 


Wired har ett bra inlägg om just detta sammanhang Little Brother Is Watching You, Holden Frith April 09, 2009 Med länk till Little Brother av Cory Doctorow (född 1971)



Ett annat exempel på att lydnadskulturen håller på att förlora inflytande är Wikileaks som publicerar dokument mynigheter och företag vill hålla hemliga.


Även om det finns spår här och där som visar hur lydnadskulturen håller på att försvinna verkar de etablerade lydnadstraditionerna som den självklara grunden för hur ”saker och ting måste” vara. 

Det är först när vi tydligt ser lydnadskulturens traditioner och hur den påverkar oss i vår vardag som vi på allvar kan fördjupa demokratin.

Innan bilden är klar och tydlig ökar glappet mellan medborgare och staten med skolan och olika myndigheter som bevarar den dolda lydnadskulturen. Eller som låten "Boven i dramat" skildrar med ”Jag tänker vara en samhällsfara så länge mitt folk är en handelsvara”. 

Tyvärr är det lätt hänt att protester mot lydnadskulturen blir en del av lydnadskulturen. Det kan till exempelvis ske genom att kalla det jag skriver om för ett ”vänsterperspektiv”. I själva verket är det givetvis inte alls så eftersom de etablerade politiska uppdelningarna är en del av lydnadskulturen. 

Det enda som jag intresserar mig för är våra möjligheter att påverka genom tankar, argument och åsikter. Lydnadskulturen styr och ställer genom att lydnadsmedia på ett dolt sätt förhindra tankar, argument och åsikter.

Protester mot lydnadskulturen är och har varit en viktig del av musik och konst, I uppföljaren till Så knullar staten Din själ kommer jag att skriva om denna ständiga inspiration. Redan nu kan du kolla på en skiss med många videoklipp.

Det är alltid kul att läsa om hur den befängda tanken att vilja lagstifta bort problem. Läs: Bofasta biografägare hotas av kringresande cirkusar, 9 april 2009 på Copyriot.





0 kommentarer: