tisdag, april 14, 2009

Dold pluralis majestatis


En av tre huvudkategorier i Lydnadens grammatik under Direkta lydnadsord

Pluralis majestatis är en härskares metod att tala för hela sitt folks räkning med ordet ”vi”. Genom att säga ”vi” blir till exempelvis en kungs personliga mål detsamma som hela nationens mål.

När någon som har makt öppet säger ”vi” går det att uppfatta att "vi" inte nödvändigtvis betyder alla de som makthavaren talar om.

Jag själv brukar använda ”vi” istället för "man" som jag inte gillar. En sådan användning är inte riktigt samma sak som pluralis majestatis men skillnaden kan vara hårfin. På engelska kallas en sådan användning för: Editorial we. Så se upp med ordet ”vi” både i dess öppna och dolda form.

Pluralis majestatis är inte bara ett sätt att använda ordet vi. Det är frågan om ett perspektiv på världen. Vilket i sin tur innebär att det finns möjligheter att dölja eller att smyga in ett ”vi” i begrepp, beskrivningar, ord och meningar som den som saknar kunskap tror är fria frå värderingar.

Dold pluralis majestatis blir på så sätt en kamouflerad värdering som mottagaren har svårt för att se som något annat än en neutral sanning.

Först när vi har en insikt om att det kan finnas ett dolt ”vi” blir det möjligt att bli observant på förhållandet.

Ett bra exempel på dold pluralis majestatis är ordet: erkänd.


Sammanfattning

Ord som bygger på Dold pluralis majestatis indelas i:

- Ord som kräver lydnad

- Ord som vädjar till lydnad




Editorial we, Wikipedia (OBS sök på sidan)


0 kommentarer: