tisdag, mars 10, 2009

Statens logiska ideal är grunden för rasism och mobbing


UPPTÄCK DEN ENFALDIGA LOGIKEN






Denna text publicerades på Newsmill: 2009-03-03. Här har jag redigerat texten en smula. Artikeln är för tillfället den bästa inledningen till att förstå hur det dolda logiska idealet påverkar oss.



Igår kom ytterligare en rapport om diskriminering. Denna gång från skolverket. Men nu är det dags att bli kvitt förtryck på allvar. 

Visst har Du funderat på hur det kan komma sig att det finns rasism och mobbing?

Du kanske också har grunnat på varför förtryck verkar vara en sorts naturlig egenskap som måste förhindras? Svaren på sådana frågor verkar omöjliga att nå.

Att det är som det är beror på enkla sammanhang. Men det är fakta som hitintills har varit ett tabu. Det är känsligt eftersom ansvariga för skola och universitet försvarar lögner som kyrkan lanserade på medeltiden.

Du och alla andra som läser detta öppna brev tycker säkert att mitt budskap är otrevligt i första vändan. Det blir så när vi helt plötsligt inser att världen inte är vad vi har trott den vara. Först i nästa steg kan vi bli lättade när vi ser att vi kan göra oss av med förtryck på allvar.

Vi vill gärna tro att mobbing och rasism är olyckliga felsteg som många gör allt för att förhindra. Visst, är det så att det finns ett uppriktigt engagemang.

Men i själva verket är all form av uteslutning och förtryck av den eller de som inte anses som "normala" konsekvenser av den grund som vårt samhälle är byggt på. Eller rättare sagt som vårt samhälle HITINTLLS har varit byggt på.

Det är därför fåfängt att tro att vi kan bli av med diskriminering och trakasserier utan att ändra grunden för vårt samhälle. Det är helt enkelt en omöjlig uppgift.

Att det är svårt att bli kvitt rasism och mobbing beror på att: Staten med hjälp av skola och universitet tvingar oss att tro att förnuft eller vad vi kan förstå är det samma som LOGIK.

För det är ju så att huvudregeln för logik är: att INTE ACCEPTERA MOTSÄTTNINGAR.

Idag lär - helt felaktigt - skola och universitet ut att denna regel ÄR den självklara grunden för vad människan kan tänka och förstå.

Ett exempel på hur denna falska grund utnyttjas är vad som kallas för intelligenstester där ett vanligt tema är att fråga efter vilket alternativ som skapar en motsättning och som därför är felaktigt. På så sätt anses det vara "intelligent" att ta bort det som är fel.

Det logiska synsättet tvingar oss att se den "avvikande" som felaktig. Mobbing blir därför en viktig del i den "sociala träningen" för att visa logikens övergripande funktion.

Även att säga att vi ska "tolerera" eller vara snälla mot den eller de som "avviker" blir därför en förstärkning av att logik är det enda möjliga.

Det innebär även att det vi kallar för mångfald enbart kan ses som många felaktiga motsättningar. Det är därför allt som handlar om mångfald verkar vara flummigt.

Den som vill säga sin mening riskerar att bli utfrusen eftersom en ny tanke måste vara en motsättning till de etablerade tankarna. Det logiska idealet är på många sätt källan till förtryck och rädsla. Det logiska idealet är därför ett hot mot fördjupad demokrati.

Det nya att allt fler börjar inse att det logiska idealet är en allvarlig begränsning av våra möjligheter.

Att vi idag tror att vi är begränsade till att lyda logik beror på den kristna kyrkan under medeltiden bestämde att människan enbart ska lyda kyrkan och kungen. Eller uttryckt på ett annat sätt: Kyrkan menade att enbart deras gud kunde vara skapare.

Vid denna tid kontrollerade kyrkan universiteten och all form av utbildning. Det var med dogmen - att gud var den enda skaparen - som kyrkan formade både det logiska idealet och den akademiska traditionen för universiteten.

Idag vill vi gärna tror att vi är fria från religiösa tabun och att vi lever i ett demokratiskt och sekulärt samhälle där vi kan skilja mellan tror och vetande. Vi vill gärna tro att de rörelser som vi kallar för renässans och upplysning en gång för alla gjorde slut på religiösa dogmer. Men så var det inte. Vi är därför ännu fast i att blanda samman tro och vetande.

Kyrkan har tills nu varit för stark. Därför har det tills nu inte varit möjligt att bli kvitt kyrkans envälde. Vi lever därför fortfarande i kyrkans medeltida värld och tror att vi måste lyda logik. Men nu finns det goda möjligheter att bli kvitt det religiösa förtrycket. I Sverige vågar många idag att ifrågasätta kyrkan och kyrkans traditioner.

Den sammanblandning av tro och vetande som jag skriver om har inget att göra med religion i sig. Den förvirrande blandning av tro och vetande som kyrkan (och universiteten) har gjort sig skyldig till har bara varit till för att utnyttja och förtrycka människor.

Det är även så att vi nog inte har något alternativ till att äntligen göra oss av med det dolda religiösa förtrycket . Återigen växer rasismen. I Sverige är det är till och med så att ett parti med öppna rasistiska åsikter antagligen kommer in i riksdagen vid nästa val.

Kyrkan genomförde bindningen till logik på ett mycket listigt sätt. Det enda som krävdes var att förbjuda kunskaper om Aristoteles beskrivning av dialog.

Som bekant var det antikens stora filosof Aristoteles som formulerade grunden för logik som jag tidigare skrev om: Det får inte finnas någon motsättning. Det är att även så att Aristoteles menade att grunden för dialog just är en motsättning. För det är ju dialoger med oss själva eller med andra vi sätter igång när vi inte förstår hur vi ska gå vidare.

Det innebär att den icke censurerade Aristoteles säger: GENOM ATT FÖRA DIALOGER LÖSER VI MOTSÄTTNINGAR OCH SKAPAR LOGIK.

Förbjudet av kunskaper om dialog innebar en begränsning av vår tankeförmåga till att lyda det som redan är logiskt. För när vi inte har ord att beskriva vad en dialog är för något - då blir dialogen mystisk och utan egentligt värde.

Ett av många resultat av detta religiösa kunskapsförbud är att vi inte kan begripa hur vi kan lösa motsättningar med hjälp av tänkande. Det är detta ömkliga tillstånd som kallas för att vara konflikträdd.

Kyrkans långa monopol på undervisning har i sin tur skapat traditioner som förstärker det religiösa förbudet av dialog. Sekler av så kallade filosofer har arbetat på att kamouflera den religiösa och historiska grunden. Det är därför vi idag är så förvirrade.

Till råga på allt är det så att i Sverige är universitet och högskolor tvingade enligt lag (Högskolelagen) att följa den etablerade traditionen att begränsa vår tänkande förmåga. Det innebär att ALLA inom den akademiska traditionen måste följa dogmen från medeltiden. Staten kräver på så sätt att medborgare ska vara förtryckare och enbart förstå blind lydnad.

Du kan därför inte bara fråga vilken professor som helst om jag har rätt eller inte. För de flesta akademiker känner sig nog tvingade att följa tradition, grupptryck och lagstiftning.

Se även upp för de som påstår att visserligen är dialoger viktiga men hopplösa att förstå. Denna akademiska tradition kallas för hermeneutik och är en del av det religiösa förbudet.

De som tror att skolan och universitet i dag är en garant för kunskap och ett sekulärt samhälle blir därför lurade på kunskaper, framtida möjligheter och sina skattepengar.

En viktig poäng för framtiden är internets möjligheter. Det som är sanning för skola och universitet formar hela samhället. För det är ju så att till exempelvis journalister och förläggare vill hålla sig till "den logiska sanningen". Det är med hjälp av denna onda cirkel som kyrkans förbud har överlevt. Det är ett förtryckets monopol som kan brytas först nu - med hjälp av internet och ett öppnare samhälle.

Här har jag bara skrivit om hur det religiösa förtrycket är grunden för rasism, mobbing och blind lydnad. Det är givetvis så att inskränkningen till logik ger ett närmast oändligt antal hinder för våra möjligheter.

Det kanske mest spännande är att när vi blir kvitt det religiösa tabut öppnas möjligheten att konkret tala om och utveckla vår förmåga att skapa, förstå och kommunicera. Dessa områden blir bara tramsigt flum när kyrkans förbud för dialog är aktivt.

Tänk vad bra det kan bli. En värld där det blir svårare att förtrycka och lättare att skapa! Framför allt Du kan väl inte missa chansen att se till att medborgare i Sverige, Norden och EU kan bli ledande i ny epok för mänskligheten.

Globaliseringen som just har börjat bygger på dialog, skapade och kommunikation. Att just nu bli bättre på dessa grunder kan bara bli succé.

Vi i Sverige kan mycket lättare bli kvitt kyrkans dolda förtryck än andra som drabbats hårdare. Vi har just därför en skyldighet att säga: Hit men inte längre! Även om det kan kännas obekvämt i början.

I dag är det mesta byggt på den dolda religiösa dogmen att lyda logik. Därför kan många drabbas av nervositet inför att bluffen avslöjas. Det är lätt att tro att hela världen ska braka samman - Varför det kan verka förnuftigt att ängsligt låtsas som att ingenting kan hota kyrkans dogmer.

Men att bryta upp hinder för att tänka och förstå kan aldrig vara frågan om en destruktiv revolution.

Att bryta upp hinder för att tänka och förstå ÄR frågan om EVOLUTION som öppnar upp till att vi kan utnyttja våra förmågor fullt ut. Vi går från en religiös lydnadskultur med hårda olösliga konflikter till en förståelsekultur där dialog är det viktiga.

De enda som behöver att vara rädda är de som vill bevara sin religiösa makt att förtrycka.

Läs mer i min gratisbok: Så knullar staten Din själ

Till sist. Det är ju lite kul att de som tjatar om att hålla sig till logik i själva verket är religiösa fanatiker - eller hur?


***

På engelska finns: Get Rid of Our Final Taboo!  - Men där skriver jag nästan inget om kyrkans roll.


Skolverket, Pressmeddelande, 2 mars 2009:
Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling måste stärkas
http://www.skolverket.se/sb/d/2573/a/15205

0 kommentarer: