tisdag, april 14, 2009

Kanske Piratpartiet är räddningen - Om de byter namn

En möjlig förhoppning är att Piratpartiet byter namn och på allvar intresserar sig för de grunder som de redan engagerar sig i som till exempelvis fördjupning av demokratin, yttrandefrihet, integritetsfrågor, upphovsrätt och många andra frågor som är grundläggande för oss idag.

Piratpartiet verkar just nu vara den enda politiska organisation som har ett kritiskt perspektiv på etablerade traditioner.

Därtill är det så att alla andra politiska partier som har fått någon betydande spridning tror att de i första hand måste försvara lydnadskulturen.

Men för att det ska lyckas - går det inte att kalla sig för pirater. Många politiska rörelser som har fått en stor betydelse har haft en "piratperiod" för att sedan växa till rörelser som på ett smartare sätt kan nå ut med sitt budskap och de riktigt väsentliga frågorna.

Ett namn är en fråga om identitet. Det går därför inte att särskilt effektivt tala om upphovsrätt eller demokrati under en piratflagga.

Piratpartister - Ni har inget att förlora. Ni har allt att vinna. BYT NAMN NU och ni blir en politisk kraft på riktigt!

Att byta namn är dessutom en utmärkt nyhet som i sin tur kan driva ett intresse.

Piratpartiet - med ett smartare namn - skulle kunna kidnappa hela det kommande svenska valet genom att bygga en sajt där medborgarna själva skulle kunna definiera vad de vill rösta på.

Visst skulle det vara spännande att få veta vad det skulle innebära för alla olika politiska frågor som är inlåsta i ett lydnadsperspektiv? Tänk bara på centrala frågor som skatter, miljö/energi och skola.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Usch! Du uppmanar partiet att inte bara slänga sitt namn som du redan bekräftat är vår identitet, du tycker också att det är en bra idé att byta ut våra grundläggande ställningstaganden genom att kasta ut vårt partiprogram och införa en sajt för medlemsomröstning.

"Tänk bara på centrala frågor som skatter, miljö/energi och skola."

Usch! Har du ens läst varför vi inte tar ställning i dessa frågor?

Jag är en stolt pirat, partiet kan byta namn hur många gånger det vill, men jag förblir en stolt pirat.

Grå sa...

Vad du föreslår är faktiskt ett helt nytt parti. Om piratpartiet skulle ändra sig så mycket skulle de flesta anhängare förmodligen försvinna samtidigt som andra skulle säga att "bakom den där fernissan är det fortfarande bara en bunt pirater". Alla fördelar med namnet skulle förloras, namnet som till stor del är orsaken till framgången hittills.
Om Piratpartiet totalt misslyckas så kanske din idé är lösningen, men då som ett helt nytt parti. Det finns nämligen inget sätt att tvätta bort "piratstämpeln" som finns på partiet. Alla försök att byta namn i nuläget skulle snarare uppfattas som både ett svek och att partiet skäms för vad det står för, samt att försöka gömma undan detta.
Missförstå mig inte, partiet utvecklas. Sakta men säkert definieras piratideologin - piratismen och omfattar fler frågor, men detta är en process som tar tid.

Janne sa...

Visst är det många som inte förstår vad Piratpartiet står för och som förknippar namnet med brottslighet, men, precis som de ovan sagt, så är det inte bara ett namn utan en rörelse som omfattar mer än bara partiet.

Så namnet Piratpartiet är så djupt förankrat i den ideologi piratrörelsen står för att det helt enkelt inte är möjligt att byta namn.

Sen är det nog så att ett namn som t ex Integritetspartiet inte skulle sticka lika mycket i ögonen och därför hade vi aldrig kunnat få den medlemsutveckling vi haft med ett annat namn...

Tror även att folk kommer haja till när vi har våra representanter i Bryssel när de får höra partinamnet och lyssna extra noga (eller inte lyssna alls).

Piratpartiet har blivit omskrivet världen över. Det hade vi knappast blivit med ett tamare namn...

jenku sa...

Håller med föregående talare. Om det alls ska bytas namn då efter EU-valet och ifall valresultatet blev dåligt. Blir resultatet bra är det bara att fortsätta i samma linje och med samma namn. Laga aldrig nåt som inte är trasigt säger jag...

Anonym sa...

Fundering,

Anarki betyder "ordning utan överhet" och piratpartiet är en sådan slags ordning. Pirater härjar nu utanför Somalias kust och frågan är vem som står på deras sida. Inte så många tror jag. Det finns andra som är radikala och som har folkets stöd som exempelvis de som får alternativa Nobelpriset. Piratpartiet kan få ett större stöd med annan etikett eftersom många tycker som dom. Att bilda ett parti är dock inte så lätt vilket de senaste årens partibildningar visar.