tisdag, april 14, 2009

Inledning till Lydnadens grammatik som är grunden för Lydnadsord


Lydnadsord i ett accepterat eller öppet lydnadsförhållande kan knappast vara ett problem. Men om budskapet att lyda är dolt blir mottagaren lurad.

Det är givetvis det dolda lydnadsorden som jag är intresserad av. Men för att inte vara tjatig kallar jag dessa dolda lydnadsord rakt av för lydnadsord.

Om det var något jag hatade i skolan och fortfarande ogillar så är det grammatik. Det verkar vara ett ändlöst tragglade med fullständigt onyttiga begrepp: som man i alla fall inte behöver. Vi har ju en känsla för språket även utan en massa krångliga begrepp. 

Det är givetvis på samma sätt med lydnadsord. När vi känner till att det finns en skillnad mellan ett maktperspektiv och ett personligt synsätt går det snabbt att avslöja ett maskerat lydnadsbudskap.

Du behöver därför inte lära dig hela lydnadens grammatik för att se att en hel del ord är lydnadsord.

Du kan även använda använda snabbmetoden för att avgöra om ett ord eller en mening döljer lydnad. Du undersöker helt enkelt vad som händer om ett ords motsats används. 

Om någon till exempelvis säger ”vi måste följa logikens lagar för att vara förnuftiga” är det möjligt att öppna upp meningen med: ”vi måste följa o-logikens lagar för att vara förnuftiga” eller ”vi måste följa logikens lagar för att vara o-förnuftiga”.

I första vändan låter det förstås bara fånigt men i nästa steg blir det möjligt att inse att en hel del inte ryms i det som vanligen kallas logik. Som till exempelvis att uppfinna - vilket måste ses som en förnuftig verksamhet som kan ha stort värde. 

Därför kan vi dra slutsatsen att den ursprungliga meningen bara är dravel eller innebär en inskränkning av vad som är förnuft. Med andra ord meningen har ett dolt lydnadsbudskap i sig som säger: ”följ begränsningen av vad som är förnuftigt”.

Men för den som vill fördjupa förståelsen för hur lydnad kan vara dolt är en grammatik ett viktigt verktyg.

Det är även så att min protest bara kan bli effektiv om jag kan påvisa att lydnadskulturen och lydnadsmedias förtryck är systematiskt.

Eftersom detta är den första versionen av lydnadens grammatik finns det säkert glapp i argumenten. Jag är givetvis intresserad att få veta vad som kan bli bättre.

Det riktigt sluga blir att ha lydnadens grammatik som en wikisajt där alla intresserade kan skriva. Men för att det ska funka fordras en stomme som kan erbjuda förståelse. Så tillsvidare hoppas jag på kommentarer. Kanske räcker det jag redan har gjort för att engagera till medverkan på en wikisajt? Vi får väl se när listan med lydnadsord och dess betydelser börjar växa.

Eftersom det finns olika former av lydnadsord kan det vara svårt att se lydnadsbudskapet även om vi är misstänksamma. När grunden för orden verkar vara olika syns helt enkelt inte sammanhanget. För att göra sambanden klara krävs det därför att vi har en lydnadens grammatik.

I naturvetenskapen finns ett periodiskt system som ordnar grundämnen och som hjälper oss att se relationer och sammanhang. Men när det gäller ord och språk känns bättre att tala om grammatik istället för system även om det i grund och botten är frågan om samma sak.

När lydnadsordens sammanhang kan ses med hjälp av lydnadens grammatik kan även nya ord och sammanhang upptäckas.




0 kommentarer: