måndag, mars 23, 2009

Barn, idiot eller whistleblower?


DEN DOLDA LYDNADEN 

Denna text finns även i Hyperdialog Tips

Varför sägs det att vi får höra sanningar från barn och idioter?

En rimligt tolkning är att både barn och idioter inte är klarar av att undvika de tabu som de förnuftiga vuxna SKA undvika.

Det finns med andra ord en skillnad eller ett glapp mellan sanning och förnuft. Det är ett förhållande som vi vanligen vill undvika eftersom vi så krampaktigt vill tro att förnuft och sanning är samma sak. Eller rättare sagt vi har ju blivit lärda att sanning och förnuft hänger ihop - utom när det inte gör det vilket vi INTE ska tala om.

I sagan ”Kejsarens nya kläder” (1837) lyfter H.C. Andersson (1805-1875) fram detta märkliga förhållande. Där är det ett barn som påpekar att kejsaren är naken. Om det hade varit en vuxen hade det varit frågan om en idiot.

Ett barn är ju även en symbol för framtiden. En framtid som vi drömmer om är fri från tabu och blind lydnad. De ansvarsfulla i sagan. De som lärt sig att lyda makten de höll alla tyst om kejsarens nakenhet tills barnet öppnade deras ögon; och det var omöjligt att behålla den gemensamma lögnen. Den uppenbara lögnen kunde inte längre försvaras när det fanns ord som beskrev hur det faktiskt var.

Tidigare var det självklart att det var makten i form av kejsare, kung, kyrka och senare stat som bestämde hur det skulle vara. Idag kallar vi de som säger sanningar för whistleblowers och de som ses som hjältar. Eller i alla fall så är det nästan.

För än så länge lever vi i en tid som inte helt har släppt den tramsiga underdånighet som var självklar för en generation sedan. Det finns ännu inte ens ett bra ord för whistleblowers på svenska. I alla fall så har jag inte hittat den ännu.

Att vi överhuvudtaget har ett begrepp som whistelblower ser jag som ett tecken för att vi börjar få ett medvetet förhållande till makt. Vi inser att det är idiotiskt att bara lyda.

För inte så länge sedan var sexualitet ett oerhört starkt tabu. I många delar av världen är allt som hör till människans förmåga att skapa nya människor fortfarande ett mycket starkt tabu. Dessa tabun skyddades eller skyddas av lagstiftning och traditioner som har varit eller är en självklar del av samhället; eller hur det SKA vara.

En effekt av tabu är att vi saknar ord eller känner oss osäkra. Sex är fortfarande ett känslig ämne på många sätt och det är lätt att vilja undvika att tala om sådant. När vi saknar ord saknar vi möjligheter att tänka eller kommunicera.

Idag är vi precis i glappet mellan att det var självklart att vi enbart kan lyda och att erkänna att vi har en skapande förmåga. Idag lever sanningen om blind lydnad kvar - och skyddas av att vi inte så lätt kan finna ord för vår förmåga att föra dialoger.

Tabun kan bara överleva så länge som det saknas konkreta ord. Tabut försvinner med ord och insikter precis som H.C. Andersen visade.

Den enfaldiga lydnaden blir därför kvar som det enda möjliga tills vi tydligt erkänner att vi med vår tankeförmåga kan nå nya möjligheter.


Wikipedia

Engelska: H.C. Andersen

1 kommentarer:

cissi sa...

Så bra det här var! Där satte du ord på en känsla jag haft ett tag!