tisdag, april 14, 2009

Detta är Lydnadsord

Ersätter en tidigare beskrivning

BRYT LYDNADENS ONDA CIRKEL

Lydnadsord är ord som ger illusionen att lydnad och maktens perspektiv är det enda möjliga.

Att genomföra en öppen order innebär förhoppningsvis att vi accepterar att lyda. Det finns många sammanhang där vi idag använder ordet lydnad bara för att vi bara har ord för lydnad och lever i en lydnadskutur - låt vara att den håller på att ta slut.

Som till exempelvis är det idag vanligt att tro att lydnad är viktigt för att följa en lärares vägledning. I en lydnadskultur kan det givetvis bara vara så. I en kultur som kan kallas för dialog- eller förståelsekultur är det väsentligt att en lärare fångar elevernas uppmärksamhet - vilket är något helt annat än lydnad.

Eftersom vi lever i slutet av en lydnadskultur och ständigt blir övertygade att lydnad är det enda viktiga genom olika lydnadsmedia har vi svårt att komma vidare.

Det som jag protesterar emot är den dolda formen av lydnad som finns i den västerländska kulturen – och som vi inte så lätt kan protestera emot. Vi blir därför tvingade att tro att hierarkiskt tänkande och därmed lydnad är självklart, naturligt eller ett av gud givet perspektiv.

I en värld där enbart lydnad är realistiskt blir det självfallet så att alternativ till lydnad som dialog och förståelse måste anses som obegripligt eller flummigt.

Det jag kallar för lydnadsord är de ord som har en inbyggd lydnad. Exempel på sådana ord är expert, erkänd, seriös, populär och rättshaverist. Det är alla ord som verkar vara neutrala eller objektiva.

Vi är därför inte medvetna att vi accepterar ett särskilt maktförhållande när vi använder dessa ord. Vi blir vi helt enkelt lurade till att godkänna kunskaper och perspektiv som vi kanske inte skulle gå med på med öppna ögon.

Eftersom vi använder ord för att tänka, fundera, drömma och beskriva med innebär det att hela vår värld kan bli begränsad till dold lydnad - samtidigt som vi tror att vi kan utnyttja alla möjligheter.

Du luras helt enkelt till att tro att ditt personliga perspektiv är detsamma som makthavarnas.

Med lite kunskaper kan du se hur lydnadsmedia avslöjar sig själva. Det som krävs är att du kan värdera vad som sägs och skrivs utifrån ett perspektiv som kan vara ditt eget.

Det knepiga är att upptäcka både maktperspektivet och ditt eget - eftersom vi har blivit lärda att tro på illusionen att den etablerade maktens perspektiv är det enda möjliga. Detta bedrägeri brukar döljas genom att maktens synsätt kallas för neutralt eller objektivt.

Som jag förstår det finns det bara två sätt att upptäcka hur det ligger till. För även om det går ganska lätt att se att en del ord verkar lite skumma blir det en annan sak att se att det är frågan om en systematik.

Det ena sättet är genom att jämföra med en annan kultur eller ett annat sätt att se på världen. Men det är svårt eftersom det jag kallar för lydnadskulturen och som är känt som ”det västerländska tänkandet” i princip har fått monopol på vad som anses vara tänkande.

Att det är så beror främst på att ”den akademiska traditionen” har blivit global. Det västerländska tänkandet och den akademiska traditionen som är grunden för universitet och skola är i grund och botten samma sak.

Det andra sättet att upptäcka lydnadskulturen är genom att använda verktyg som tydliggör sammanhangen. Ett sådant verktyg är det jag kallar för lydnadsord och lydnadens grammatik. För när vi kan se att många ord faktiskt bara kan betyda lydnad är illusionen om neutralitet eller objektivitet borta.

Genom att se hur lydnadsorden fungerar kommer du att upptäcka hur bisarra många tillsynes självklara tankar och budskap faktiskt är.

I ett nästa steg kan du identifiera nya lydnadsord och andra former av dold lydnad.

Eftersom lydnadsord oftast refererar till andra lydnadsord är det lätt att fastna i lydnadens onda cirkel - där du bara kan lyda och allt annat bara är trams. Lydnadsord och lydnadens grammatik kan därför ses som ett Alexanderhugg som stoppar upp den onda cirkeln.

Kolla ett konkret exempel läs om hur lydnadsordet rättshaverist används. Detta lydnadsord är ganska enkelt att avslöja som ett vidrigt maktmedel.

Eller

Gillar du att lära dig genom att hoppa runt i en beskrivning gå till: Lista med lydnadsord.

Om du istället gillar att lära sig genom systematiska beskrivningar gå till: Inledning till Lydnadens grammatik som är grunden för Lydnadsord

1 kommentarer:

Anonym sa...

Väntar med spänning och ström på att lära mig föra dialoger som kan övervinna fyrarummarens mentala motstånd i tid och rum.