fredag, mars 20, 2009

Manufacturing Consent - Samtycke genom bedrägeri och propaganda

DEN DOLDA LYDNADEN

Manufacturing Consent Trailer

Noam Chomsky (född 1928) är känd för boken Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media (från 1988) som han skrev tillsammans med Edward S. Herman (född 1925). Men filmen med samma namn är nog ännu mer känd.

Eftersom exempel och argument kommer från USA är det lätt att vilja tro att även grunden för kritiken enbart gäller amerikanske förhållanden. Men givetvis är det inte så. Den grundläggande kritik som Chomsky är känd för gäller även för hur det är i Europa - även om journalister/akademiker i Europa och särskilt i Sverige inte gärna vill tala om saken.

Att tillverka samtycke - Manufacturing Consent - genom att ljuga och bedra har genom århundraden varit maktens metod för att få folket att kriga och arbeta.

Det är därför inte särskilt förvånande att en stor del av dessa traditioner har förts över till tidningar, radio, tv och nu på internet. Det märkliga är snarast att så många fortfarande inte vill låtsas om hur det har varit - och därför försvarar en pågående tradition som ingen längre har någon nytta av.

Manufacturing Consent - att tillverka förtroende med hjälp av propaganda - är ett begrepp som Walter Lippmann (1889-1974) skrev om i boken Public Opinion (1922).

Det stora är därför inte vad Chomsky säger. Det finns många som säger betydligt intressantare saker i samma ämne. Men Chomsky har lyckats med att föra fram budskapet - inte dåligt!

Det finns därför stora anledningar att intressera sig för Chomsky och Manufacturing Consent; Det är en spricka i muren. En spricka som kan utnyttjas för att bli kvitt lydnadskulturen.


The Myth of the Liberal Media:
The Propaganda Model of News


Noam Chomsky
- Official Noam Chomsky website
- Sökning Kungliga Bibliotekets Regina: "Noam Chomsky"
- Sökning Google: "Noam Chomsky"


Public Opinion

Se hela filmen Manufacturing Consent
Finns på Google Video. Dokumentären är nästan tre timmar - 168 min! The classic Canadian documentary Manufacturing Consent

0 kommentarer: