måndag, mars 23, 2009

Lägga locket på är lydnadsmedias främsta uppgift


Ett exempel som visar på många saker

Så här står det på diktaturen Nordkoreas (Democratic People's Republic of Korea - DPRK) officiella sajt:

13. Is North Korea a dictatorship?

No, the DPRK is a single-united-party constitutional democracy guaranteeing freedom of speech and assembly to all citizens. DPRK citizens play an active role in their nation's political life at the local, regional and national levels, through their trade unions or as members of one of the nation's three political parties, which include the Workers' Party of Korea, the Chondoist Chongu Party and the Korean Social Democratic Party.


Om du inte vet vad demokrati är för något så kan du ju inte se det märkliga i något som kallas för ”single-united-party constitutional democracy”- eller hur? För att kunna förstå vad som sägs måste vi ju ha möjlighet att värdera vad som sägs. 

Dessutom att veta hur det ligger till är inte tillräckligt. För du måste ju ha en möjlighet att kunna påverka vad som kan ske.

För medborgarna i Nordkorea är diktatur detsamma som demokrati. Därtill är det så att för alla som läser den Nordkoreanska regimens budskap är internet eller ”nya media” detsamma som ett medel för förtryck. Eftersom det inte finns någon rimlig möjlighet att konkret påverka.

I dag är det vanligt att tala om nya och gamla media. Som du såg i exemplet med Nordkorea går det utmärkt att använda ”nya media” till förtyck. 

Det är därför bättre att särskilja utifrån innehållet - efter vad som är budskapet - än på vilket sätt som budskapet är publicerat. Det är därför jag vill använda orden lydnadsmedia och dialogmedia.

Internet har nu funnits i cirka tjugo år. Samtidigt som det är roligt att internet har slagit igenom med stor kraft är det trist att så mycket dåligt har följt med. Men återigen när vi inte tydligt ser hur vi blir lurade kan vi bara acceptera vad som sägs.

Det är lätt att förfasa sig över hur Nordkorea använder ordet ”demokrati”. Men du kommer att se blir vi vanligen lurade på samma sätt i västvärlden, Europa och Sverige. På så sätt försöker lydnadsmedia att få dig att tro att deras version blir den "riktiga" eller ”sanna” verkligheten.

Vi vill ju gärna tro att media informerar oss medborgare om hur "det är". Det är just denna grundläggande bluff som gör att vi blir lurade och inte kan se det egentliga budskapet hos lydnadsmedia.

För att du ska upptäcka hur det ligger till måste du ha kunskaper som gör att du kan avslöja bluffen.

Det är inte frågan om några mystiska hemligheter. Det är frågan om enkla och urgamla tricks som används om och om igen. Det är knep som funkar på samma sätt som det Nordkoreanska sättet att tala om demokrati.

När demokrati betyder diktatur så kan du ju inte heller tala om demokrati – orden och dina möjligheter att tänka har blivit förgiftade.

Det svåra är att ta steget: att förstå att lydnadsmedia faktiskt vill undanhålla dig insikter, tankar och fakta - att lydnadsmedia vill lägga locket på. 

Men om du tänker på att demokrati egentligen är ganska nytt som styrelseskick för nationalstater är det inte så konstigt att antidemokratiska traditioner lever vidare.

Det kanske är så att många som arbetar inom lydnadsmedia i västvärlden tror att de arbetar för tankefrihet och demokrati samtidigt som de i själva verket gör det motsatta.

Lydnadsmedias främsta uppgift är att se till att locket ligger på genom att underhålla självklarheten att du som läser, ser eller lyssnar ska känna dig förvissad om att du inte behöver göra något.

Du ska förstå att allt sköts redan på bästa och mest effektiva sätt. Staten och myndigheterna har experter till sin hjälp för att allt ska bli så bra som möjligt. 

Du behöver inte bry dig. Det är till och med så att om du börjar att bry dig är det lätt att det blir fel. Det är därför bäst att du låter experterna ta hand om ditt liv.

0 kommentarer: